Op welke manier moet je een lening berekenen, er zijn een aantal sommen die je zeker even moet maken

Weet je nog toen je een kind was, hoe je elke kleine cent die je gekregen had, bewust vasthield en veilig ergens in je kamer bewaarde? Je zou het behandelen alsof het je “dierbare” was! Je verzamelde het en bewaarde het voor iets waar je heel veel van hield (ijs als de ijswagen langs je buurt kwam, je favoriete snoepje, etc.).

In die tijd had je contact met je geld, je wist hoe je ermee om moest gaan, hoe je het moest tellen, je wist precies hoeveel er werd uitgegeven en waaraan het werd besteed, je wist hoe je er voor moest zorgen, je had de leiding over wat van jou was. Toch zijn de goedkoopste leningen soms nog best lastig te vinden in de massa.

  • Vandaag de dag is alles in het huidige systeem gemaakt om ons ver van ons geld te houden. Ons werk wordt gericht betaald op onze bankrekeningen of we krijgen stukken papier overhandigd die cheque worden genoemd, we hebben banken die voor ons geld zorgen (dit is niet per se een slecht goed product), we hebben debet- en creditcards. We hebben eigenlijk geen controle over ons geld, want de meesten van ons weten niet eens waar ons geld naartoe gaat. We weten dat het binnenkomt, we weten dat ons geld naar buiten gaat, maar het grote probleem hier is te begrijpen waar het naartoe gaat, op wat het wordt uitgegeven.
  • Financiële vrijheid betekent niet alleen begrijpen wat er binnenkomt, maar ook wat er buitengaat; belangrijker nog, waar het geld naartoe gaat. De derde stap naar financiële vrijheid is volgens Suze Orman het terugnemen van je geld, om weer in contact te komen met je geld, net zoals je dat deed toen je een kind was. Het is tijd dat je de waarheid onder ogen ziet en precies weet waar je nu staat.

Hoe kun je goed in de gaten houden of je lening betaald wordt

Verzamel alle documentatie die al uw uitgaven van 2 jaar geleden laat zien. Ja, dit kan een tijdje duren, maar het is de moeite waard omdat het u in de toekomst zoveel meer tijd en geld zal besparen (voor mij stuurt mijn bank mij bijvoorbeeld elke maand een computergestuurd overzicht van al mijn uitgaven en verdiensten/inkomsten.

  1. Ik kan zien waar het geld naartoe is gegaan, waar ik het aan heb uitgegeven… bijna als een röntgenfoto!) Deze documenten kunnen bestaan uit ATM-afschriften, creditcardnota’s, geannuleerde cheques, enz.
  2. Bestudeer elke uitgegeven dollar en verdeel de uitgaven in secties of categorieën (voedsel, huur, nutsvoorzieningen, gas, telefoon, kabel, etc.).
  3. Bereken voor elke categorie de som van hoeveel u in de afgelopen twee jaar hebt uitgegeven (het totaal van elk gebied).
  4. Verdeel het totaal van elke categorie door 24 (2 jaar). Dit geeft u aan hoeveel u gemiddeld per maand uitgeeft.